Stoofschotel met pompoen & Clancy’s Red

Heerlijk aardse pompoen; nu volop te koop! Wat maakt je daarvan? Ja natuurlijk, deze stoofschotel met pompoen, rundvlees en rode paprika! Kleurrijk en boordevol smaak. Fantastische herfst stoofpot!

Welke pompoensoorten in de winkel?

Pompoenen kun je kopen in zoveel vormen, maten en kleuren dat het soms moeilijk is om te kiezen. Hier zijn een paar soorten waaruit je kunt kiezen:

  • Butternut: Met zijn zachte, nootachtige smaak is de butternutpompoen perfect voor soepen, purees of zelfs als vulling voor ravioli.
  • Flespompoen: Deze langwerpige pompoen is ideaal voor roosteren en vullen dankzij zijn stevige textuur.
  • Spaghettipompoen: Na het koken kun je het vruchtvlees met een vork in spaghetti-achtige slierten trekken, een gezond alternatief voor pasta.
  • Muskaatpompoen: Bekend om zijn zoete smaak, is deze pompoen geweldig in zowel zoete als hartige gerechten.

Elke soort brengt zijn eigen unieke kwaliteiten naar de tafel, waardoor het een avontuur wordt om ze allemaal te proberen en te ontdekken welke jouw favoriet wordt.

Inspiratie in de keuken

Nu je kennis hebt gemaakt met enkele populaire pompoensoorten, is het tijd om ze in actie te zien. Pompoenen zijn ongelooflijk veelzijdig en kunnen worden omgetoverd tot een reeks gerechten die zowel het hart als de ziel verwarmen. Denk aan een romige pompoensoep op een kille avond, of een frisse pompoensalade als lichte lunch. En laten we de zoete verleidingen niet vergeten: pompoentaart, muffins, of zelfs pompoenpannenkoeken voor een feestelijk ontbijt.

Welke wijn bij stoofschotel met pompoen?

Bij zo’n smeuïge stoofschotel met pompoen past een rode wijn zoals de Clancy’s Red van Peter Lehmann. Deze rode blend van Shiraz, Cabernet Sauvignon en Merlot is een sappige rode wijn met body. De Shiraz zorgt voor veel kruidigheid met pittige specerijen. Dat past goed bij deze gekruide stoofschotel. Aardse pompoen zorgt voor een zoet accent. En dat sluit mooi aan op al dat mooie rijpe fruit afkomstig uit Australië. (Deze wijn is te koop bij Gall & Gall)

6 personenca. 25 minuten + 100 minuten stoven

Ingrediënten

  • 1 kg sucadelappen
  • zout,peper
  • 3 eetlepels olie
  • 1 grote ui, gensipperd
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 6 gedroogde tomaatjes op olie
  • 2 ½ dl runderbouillon (van tablet)
  • 4 laurierblaadjes
  • 300 gram pompoenvruchtvlees, in blokjes
  • 2 eetlepels pijnboompitten

Stap 1

Vlees bestrooien met zout en peper. Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees in gedeelten rondom goudbruin. Uit pan scheppen. Aan achtergebleven bakvet toevoegen: ui, paprika, knoflook en komijnpoeder en bak ca. 2 minuten. Voeg vervolgens vlees, tomaatjes, runderbouillon en laurierblaadjes toe. Breng aan de kook. Sudder in ca. 1,5 uur zachtjes gaar.

Stap 2

Roer pompoen erdoor en breng opnieuw aan de kook. Laat  in ca. 20 minuten gaarstoven. Intussen rooster de pijnboompitten goudbruin. Laten afkoelen. Garneer de stoofschotel met pijnboompitten. Lekker met pasta of rijst.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&9 2010
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Bewaar nu op Pinterest en maakt het recept later

Winters recept met pompoen: stoofschotel met pompoen en rundvlees. Een heerlijk kruidig recept met de smaak van zoete pompoen. Laat het 1,5 uur stoven en je zet een heerlijk hoofdgercht met vlees op tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *