Stoofpot van rundvlees met bokbier

Het nieuwste nummer van Proef& al gezien? Daarin staat deze stoofpot van rundvlees met bokbier. Vanaf oktober tot februari is dit seizoensbier weer in de winkel. Tegenwoordig zijn er zelfs meer dan 40 soorten op de markt. Behalve om te drinken is bokbier ook heel geschikt om mee te koken. Probeer deze smeuïge stoofpot op basis van sucadelappen met  lekker veel specerijen.

Welke wijn bij Stoofpot van rundvlees met bokbier?

Bij zo’n mooie stoofpot van rundvlees drinken we een glas rode wijn bij met hetzelfde karakter: namelijk Peter Lehmann Shiraz (te koop bij Gall & Gall). Smaakkenmerken van deze rode wijn zijn: sappig zwart fruit, stevig maar rond met een duidelijke hint van specerijen. Al deze karakteristieken komen dus terug in deze stoofschotel. Gestoofd mals rundvlees in een smeuïge saus past bij de  rijpheid van de wijn. Kruidnagel, laurier en ontbijtkoek accentueren het onderliggende karakter van specerijen.

Muziek: Feeling Good van Nina Simone

4 personen25 minuten + 110 minuten stoven

Ingrediënten

  • 800 gram sucadelappen, in blokjes (2×2 cm)
  • zout, peper
  • 2 sneetjes ontbijtkoek
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 3 eetlepels olie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 100 gram magere spekreepjes
  • 1 flesje bokbier
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 laurierblaadjes

Stap 1

Bestrooi het vlees met zout en peper. Besmeer de ontbijtkoek met de mosterd en snijd in blokjes.

Stap 2

Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees in gedeelten rondom goudbruin. Schep uit pan. Voeg aan achtergebleven bakvet de ui en spekreepjes toe en bak ca. 2 minuten. Voeg daarna toe: vlees, ontbijtkoek,
bier, tomatenpuree, azijn, basterdsuiker en laurierblaadjes. Breng aan de kook. Sudder op laag vuur in ca. 2 uur zachtjes gaar. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met wilde rijst en een groene salade.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&9 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Bewaar nu op Pinterest en maak het recept later:

Recept voor een winterse stoofschotel van bokbier en rundvlees (sucade lappen) met heerlijke kruiden en o.a. spek ontbijtkoek en tomatenpuree. Een heerlijk hoofdgerecht met vlees voor in herfst en winter.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *