Kip met rode-paprikajam & Cal Y Canto rosé

Mijn Spaanse wijn-spijsproeverij in het IJsselhuis was een groot succes; supergezellig, een heerlijk menu (met dank aan Marleen), onderhoudende Spaanse livemuziek en natuurlijk mooie wijn-spijscombinaties. Voor het hoofdgerecht hadden we gekozen voor deze kip met rode-paprikajam.

Welke wijn bij kip met jam van rode paprika’s?

Gebakken kip met een kruidige, lichtzoete paprikajam. Dat past uitstekend bij de Spaanse rosé van Cal y Canto. Gemaakt van de Shiraz druif. Hij smaakt stevig met veel rijp zomers fruit: zoete kersen en frambozen. Maar ook kruidig met een licht zoetje. Deze smaakaroma’s sluiten helemaal aan op de pittige, licht-zoet/zure paprikajam.

Maar bij elk gerecht schenk ik 2 verschillende wijnen. Ook de Rioja Ilision (zonder hout) van Vinoblesse combineert prima.

Muziek: mijn favoriete trio van Primos Del Norte met een Fandangos de Huelva. Volgende week (8 september) geven ze in Delft een concert! En daar gaan we natuurlijk naar toe.

4 personen25 minuten + 2 uur sudderen

Ingrediënten

  • rode-paprikajam
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui, fijngehakt
  • 1 grote rode paprika, in kleine blokjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 kleine rode Spaanse paper, fijngehakt
  • Snufje gerookt paprikapoeder
  • 125 gram gezeefde tomaten (passata)
  • 1 ½ eetlepel sherry-azijn
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 thelepels gemalen komijn
  • zout, versgemalen peper

 

  • 4 enkele kipfilets, liefst biologisch
  • 1 el olijfolie

Stap 1

Verhit voor de rode-paprikajam de olie in een pan op laag vuur. Laat de rode ui 10 minuten zachtjes bakken tot ze licht goudbruin zijn, schep af en toe om. Doe de paprika, knoflook, Spaanse peper en paprikapoeder erbij en laat die 10 minuten meebakken tot de paprika zacht is. Voeg toe: passata, sherryazijn, 1,25 dl water en suiker. Breng aan de kook. Laat de saus in ca. 2 uur heel zachtjes pruttelen, zonder deksel op de pan tot het ingedikt is (jamdikte).  Roer regelmatig. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de kipfilets overlangs tot dunnere filetjes. Leg tussen huishoudfolie en klop ze uit tot mooie dunne kipschnitzeltjes. Bestrooi met zout, peper en komijn. Verhit beetje olie in een koekenpan. Bak de kipfiletjes kort om en om. Leg op de bakplaat met keukenpapier. Laat in ca. 5 minuten gaar worden in de oven.

Leg de kipfilets op een bord en schep de rode paprikajam ernaast. Lekker met saffraanrijstkoekjes en gegrilde plakken aubergine.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

* Bron:  kookboek ‘Cucina Nueva’ van Jane Lawson

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *