Meatless Monday

Granola maak je zelf!

Verslaafd ben ik aan mijn fruitontbijt met zelfgemaakte granola. Elke week moet die krokante muesli opnieuw gemaakt worden. En als ik op vakantie ben, dan mis ik het enorm. Inmiddels eten mijn huisgenoten (man + dochter) ook vrolijk mee. Dat betekent dat ie nog sneller op is. Uiteraard kun je granola ook kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Maar zelfgemaakte granola is echt vééél lekkerder. Ik waarschuw alvast, eenmaal geproefd en je bent ook verkocht… En niet vergeten: de magere kwark van de Natuurwinkel mag ook niet ontbreken.

30 minuten

Muziek: het feest is compleet met deze bijpassende muziek aan de ontbijttafel: Cat Stevens met Morning has broken.

Ingrediënten

  • 250 gram fijne havervlokken (of 4 granen muesli)
  • 50 gram witte hazelnoten
  • 50 gram walnoten
  • 50 gram witte amandelen
  • 60 gram zaden (zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad)
  • 1 theelepel kaneel
  • 150 gram gedroogde vruchten (rozijnen, cranberries, abrikozen)
  • 5 eetlepels ahornsiroop
  • 5 eetlepels olijfolie
  • Extra: bakblik, bakpapier

Stap 1

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een groot bakblik met bakpapier. Doe in een grote kom: havervlokken, alle noten, alle zaden, kaneel, ahornsiroop en olijfolie. Roer goed door elkaar en spreid uit over de bodem van het bakblik. Bak het mengsel in ca. 20 à 25  minuten krokant in de oven. Haal het bakblik elke 10 minuten even uit de oven en schep het mengsel om. Spreid opnieuw uit en bak verder. Laten afkoelen.

Stap 2

Granola halverwegeHak de abrikozen in piepkleine stukjes. Meng abrikozen, rozijnen en cranberries door het havervlokkenmengsel. Bewaar goed in een afgesloten pot.

Serveer  je zelfgemaakte granola in een kom met vers fruit (bijvoorbeeld appel en blauwe bessen), biologische magere kwark en 2 eetlepels granola. Smullen maar…

 

Wil je op de hoogte blijven van culinair nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *