Groente-tagliatelle met gebakken zeewolf & Gavi

Speciaal voor visliefhebbers een feestelijk, maar licht kerstgerecht: groente-tagliatelle met gebakken zeewolf. Geen gewone tagliatelle, maar eentje die gemaakt is van wortel en courgette. Aantrekkelijk van kleur en heerlijk lichtverteerbaar.

Welke wijn bij groente-tagliatelle met zeewolf?

Bij deze tagliatelle op basis van groente past een frisfruitige Gavi di Gavi uit Piëmonte. Behalve dat je deze wijn ook perfect kunt schenken als aperitief, past hij ook goed bij salades en vis. Smaakt uitstekend bij dit lichte visgerecht met zacht gebakken zeewolf met een vleugje kerrie. Het ronde karakter van de wijn past ook goed bij de zachte smaken van de geblancheerde wortel en courgette. En die fluwelen rondheid wordt nog eens extra benadrukt door de romige saus op basis van geroosterde knoflook. Super-elegante combinatie die met gemak de show steelt.

Muziek: Coldplay met Have yourself a Merry Little Chrismas

Groente-tagliatelle met zeewolf

Groente-tagliatelle met gebakken zeewolf & Gavi

Bereiding: 35 minuten
Totaal: 35 minuten
Op zoek naar een heerlijk en licht hoofdgerecht voor je Kerstdiner? Dit groente-tagliatelle recept met gebakken zeewolf & Gavi is een onmisbaar gerecht op je feesttafel en zeker het proberen waard!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 bol knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 250 ml crème fraîche
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje versgemalen peper
  • 2 stk courgettes à 325 gram
  • 1 stk winterwortel geschild à 350 gram
  • 4 stk moten zeewolffilets à 150 gram
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 3 eetlepels bloem

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd een kapje van de knoflookbol en zet de bol in een klein ovenschaaltje. Druppel er 1 el olijfolie over en rooster ca. 20 minuten tot de teentjes zacht zijn. Pel de teentjes knoflook en doe het zachte binnenste deel in een steelpan. Voeg crème fraîche, zout en peper toe en breng aan de kook. Pureer met een staafmixer. Laat even inkoken tot sausdikte.
  • Schaaf intussen de wortel en courgette met een kaasschaaf in plakken en daarna over de lengte in brede linten. (Of snijd de groenten met de keukenmachine in juliennereepjes.) Gebruik het middelste deel van de courgette niet waar de zaden zitten. Blancheer de wortel voorzichtig ca. 4 minuten in ruim water met zout, en de courgette daarna in 1,5 minuut. Spoel voorzichtig af met koud water. Maak 4 stapeltjes van om en om wortel en courgette. Zet apart.
  • Wrijf de vis in met citroensap. Bestrooi met zout, peper en kerriepoeder. Wentel door de bloem.  Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de visfilets in ca. 10 minuten bruin en gaar. Keer halverwege om.
  • Verwarm intussen de groentelinten in de magnetron. Verwarm de knoflookroomsaus op laag vuur. Leg op vier borden de in elkaar gedraaide groentelinten. Verdeel de roomsaus erover. Leg de vis erop.

Meer heerlijke gerechten met zeewolf?

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&11 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept